Secrets of Mary
Leven kan vermoeiend zijn. Complex, teleurstellend, verwarrend, moeilijk. Ben jij vermoeid op je pad, lieve reiziger?
Schrijf het van je af en maak een bekentenis. Mary luistert in alle anonimiteit naar jou en geeft advies.
-
stille Willy
Brief aan mijn moeder
Graag doe ik hier een bekentenis aan mijn overleden moeder. Lieve moeder, ik schrijf deze brief om vergeving te vragen voor alle deugnieterij en ongemak die ik u heb bezorgd. Ik vergeef u alle onrecht dat mij is aangedaan in mijn jeugd en kinderjaren. Ik vraag me af wat daar de reden voor was: is dat omdat ik een jongen ben en geen meisje, wat u liever had gekregen? Mijn broers en zussen mochten bijna alles zoals gaan zwemmen, waarom ik niet? Ik moest ook alles delen met mijn jongere broer. Als er iets moest gedaan worden in de tuin samen met mijn vader was ik het altijd want de anderen hadden geen zin. Gedane zaken zijn verleden tijd en komen niet meer terug om het goed te maken. Daarom vraag ik u vergiffenis, het is nu wel te laat daarvoor maar toch doe ik het omdat ik u nu heel hard mis. Ondanks het leed dat ik heb gehad HOU ik van u. Tot dat besef ben ik gekomen en ik zal je nooit vergeten. Je was een goede moeder en lag het misschien ook aan mij dat het zo is gegaan - ik was een kleine rebel en ben dat nu nog. Hield je ook van mij zoals van mijn broers en zussen? Ik heb het altijd goed bedoeld hoewel het misschien anders overkwam, daarom: vergeef je mij? Moeder, ik hield van jou op mijn manier en heb nooit het gevoel gehad moederliefde van je te krijgen. Ik hou nog steeds van jou maar ik kan het niet meer tonen en daar heb ik spijt van. Uw liefhebbende zoon
-
Mary
Antwoord
Lieve stille Willy Doorheen je brief voel ik de liefde tegenover je moeder. Je brief is ervan doordrenkt en dat is mooi: de liefde die jij ondanks je ervaren leed voelt voor je moeder. Daarnaast lees ik een sterke behoefte aan erkenning: de behoefte die liefde ook van haar kant te voelen, en de vraag: heeft zij mij ook graag gezien? Het lijkt alsof je je achteruitgesteld voelt tegenover je broers en zussen, alsof je je steeds de vreemde eend in de bijt hebt gevoeld. Vergeving schenken is een mooie eigenschap. Het vraagt veel maturiteit om dit te kunnen en het geeft aan hoezeer jij bent gegroeid in jouw verwerkingsproces. Je hebt ervoor gekozen om de moederliefde boven de jeugdtrauma's te plaatsen en dat is bewonderenswaardig. Ik geloof dat elke moeder van haar kind houdt, maar dat niet elke moeder het kan tonen. In de therapiewereld spreekt men weleens van een 'moederwond'. Ze heeft een invloed op alle relaties die we nadien opbouwen. Toch heb jij je weg gevonden in het leven en kwam je in het reine met het verleden. Gelijk heb je: er is maar één moment en dat is het nu. Als je het verleden kan integreren in wie je bent, zonder dat je het van je afduwt of verbitterd raakt, dan ben je een hele en een geheelde mens, inclusief die stukken die pijn deden of soms nog doen. Jouw moeder zal haar eigen beweegredenen hebben en gehandeld hebben zoals zij dacht dat het goed was, op dat moment. Elke relatie is een wisselwerking. Misschien heeft zij jouw rebellerend gedrag wel als moeilijk of afwijzend ervaren, en stelde ze zich daardoor anders tegen jou op. Wij interpreteren een gedrag vanuit onze eigen gekleurde bril en maken associaties die niet altijd juist zijn. Het belangrijkste is dat jij nog steeds van je moeder houdt en dat die liefde sterker is dan de menselijke fouten die we maken. Via deze brief heb je haar dat verteld en vergeving geschonken. Ik geloof dat zij jou vanuit licht en liefde nu hetzelfde verteld. Genegen groeten en knap hoe jij bent gegroeid!
-
-
-
Anonymous
Hope
“ When people smile at you and you are having a bad day, it’s a sign you are strong or you will find strength, there is always hope. “
-
Mary
Antwoord
Lieve anoniem Uit je bericht klinkt positiviteit: de bereidheid om ondanks slechte dagen of nare gevoelens altijd de andere zijde van de medaille te blijven zien: de (veer)kracht die we als mens bezitten en de hoop dat het morgen een nieuwe dag is, die nieuwe kansen biedt, nieuwe opportuniteiten, een nieuw perspectief. Als anderen je benaderen met een glimlach, ook als je een slechte dag hebt, kan dat inderdaad kracht geven. Zoals de Dalai Lama het zo mooi verwoordt: de glimlach toont 'de religie van de vriendelijkheid'. Een tip: probeer eens te lachen op een slechte dag. Ook al voelt het aanvankelijk wat geforceerd of heb je er geen zin in. Blijf in je kracht staan, en blijf de kracht zoeken als ze er even niet is: niemand is altijd sterk, lieve anoniem. Door te delen wat we voelen, worden we sterker.
-
-
-
Moesch
Eenzaamheid
Ik geef zo graag warmte, een kus, een knuffel... Het is elke dag de zoete inval bij mij. Met plezier ben ik gastvrij,ik doe dat graag. Een drankje aanbieden, iets om te eten. Maar ik ga alleen slapen en sta alleen op. En ik word er niet jonger op. Ik zou niet alleen willen blijven. De tijd tikt verder. Als er iets met me zou gebeuren, is er niemand. Die gedachte maakt me steeds vaker bang en onrustig.
-
Mary
Antwoord
Lieve Moesch Wat mooi om te lezen dat jij zo graag geeft. Je bent een warm en gevend persoon. Je haalt energie uit je verbinden met de ander. Het is heel normaal dat je precies daarom steeds vaker eenzaam bent: de momenten waarop we alleen zijn kunnen we ons niet verbinden met de ander, maar slechts met onszelf. Het cliché wil dat liefde begint met eigenliefde: alleen kunnen zijn, jezelf graag zien, als het ware je eigen beste vriend zijn of worden. Los daarvan hoor ik steeds vaker mensen zeggen: 'Ik weet dat liefde begint met eigenliefde, maar ik ben gewoon niet graag alleen.' Je kan jezelf graag zien en het alleen 'goed' hebben, en toch dat knagende gevoel van eenzaamheid ervaren. Het feit dat de klok verder tikt, maakt dat er niet makkelijker op. Ouder worden betekent vaak ook hulpbehoevend worden. Kwaaltjes ontwikkelen. Hulp nodig hebben bij een taak die je voordien zelfstandig kon uitvoeren. Als ik je één goede raad mag geven is het deze: spreek je gevoelens uit. Je bent een warm en sociaal persoon, en er komen genoeg mensen bij jou over de vloer. Je hoeft niet alles alleen te kunnen en te doen! Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en kom uit voor je angst. Vraag hulp. Gewoon doen! Je bent daarmee niet zwak, wel integendeel. Hoe kunnen mensen helpen als ze niet weten dat je hulp nodig hebt? Hoe kunnen mensen je vaker bezoeken als ze niet weten dat je last hebt van eenzaamheid? Eenzaamheid is een actueel probleem dat vaak verborgen blijft. Steeds meer mensen wonen ook alleen, denk maar aan eenoudergezinnen of weduwen/ weduwnaars. Een andere tip is: Sluit je aan bij een vereniging die jou interesseert. Je zal er nieuwe mensen ontmoeten en dat kan een ware boost geven.
-
-
-
Rita
De geloofscrisis na mijn hersenbloeding
lieve God, algoede Vader Vader, graag zou ik het met jou eens hebben over mijn wankele geloof. Dat ik in de beproeving die mij overkomen is toch wel af en toe eens getwijfeld heb aan Jou. Ik weet dat ik op vele vragen geen antwoord zal krijgen maar is het niet gewoon des mensen dat ik ze toch stel: waarom is mij dat overkomen? Waarom op dit moment in mijn leven? Ik had nog zoveel plannen, nog zoveel te doen… ook in jouw tuin ,God. Ik heb een tijd gedacht aan een straf voor mijn vele tekortkomingen maar ik heb ook mijn best gedaan om mensen te helpen en te steunen. Vanwaar dan de straf?? Jij kent mij beter dan ik mezelf ken. Jij kent de diepste roerselen van mijn ziel. Ik moet dus niet beschaamd zijn om te zeggen dat ik getwijfeld heb. Jij wéét het maar je weet ook dat ik ondanks alles toch ben blijven bidden. Want ik voelde dat ik dankzij het gebed van zoveel mensen er in slaagde om telkens opnieuw mijn moed en kracht terug te vinden. Ik vond dat ik dat moest doen uit respect voor al die mensen. Iemand heeft mij ook geholpen om mijn beperking te aanvaarden zonder er ook maar enige straf of vergelding in te zien .ik had gewoon te veel en té lang niet geluisterd naar mijn lichaam en nu verplichtte dat lichaam mij om wél te rusten. Toch wel drastisch anders dan wat ik gewoon was… Ik weet ,God, dat jij barmhartig bent en zeker niet meedoet aan vergelding of straf. Het is gewoon brute pech dat dit mij is overkomen. Misschien zie ik ooit in waarom mij dit overkomen is? + God, ondanks mijn twijfels ben ik je blijven vragen en bidden om voor mij te zorgen. Ik heb gevoeld,God dat jij mij niet in de steek liet ondanks mijn periode van twijfel. Het was eigenlijk hoofdzakelijk twijfel aan mezelf. Had ik wel goed geleefd? Had ik wel genoeg gedaan voor de mensen die op mij rekenden?? Hoe sterk was mijn geloof? Jij alleen weet het, God.. Ik heb alleen maar gewerkt met de gaven die ik van jou ontving. veel gaven God, En ik kan ik zeggen dat ik gedurende 40 jaar met heel veel vreugde en voldoening vrijwilliger geweest ben in onze kerk .Jammer dat ik nu uitgesloten ben. Maria zegt dat ik moet het hen moet vergeven, jammer dat ik nu uitgesloten ben. maar zoals Maria zegt dus zeg ik met jezus”woorden:Heer ,vergeef het hen want ze weten niet wat ze doen… misschien beseffen ze niet wat ze doen , hoezeer ze mij kwetsen… maar ook hoe weinig ik nog kan behoren tot deze groep. Ik ben juist naar de mis geweest in Steenhuffel. Daar heb ik mensen ontmoet die mij nog graag zien. En dat doet deugd. Ik heb zoveel mensen graag gezien, ik heb zo graag gedaan wat ik deed. ik mag zeggen dat mijn leven rijk was. Gelukkig want het is veel te vroeg gestopt…
-
Mary
Antwoord
Lieve Rita Dank voor je ontroerende bekentenis. Het leven kan grillige bochten nemen en ons verrassen wanneer we dat niet verwachten. Jij hebt een ernstige gezondheidscrisis meegemaakt die je leven ondersteboven heeft gezet. Het is heel menselijk en normaal dat je de lijdensvraag stelt: 'Waarom is mij dit overkomen?' Mooi om te lezen dat je de beperking hebt leren aanvaarden zonder er een straf in te zien, en dat de kracht van je geloof en je gebed je tot op vandaag sterkt en maakt tot wie je bent. Dat is niet eenvoudig geweest en dat zal ook niet eenvoudig zijn. De ene dag is de andere niet. Er zullen dagen zijn waarop je jouw beperking makkelijker kan dragen dan andere. Je hebt je veertig jaar lang ingezet voor de gemeenschap vanuit je idealen: naastenliefde, anderen helpen en steunen, geloof beleven en mee verspreiden. Het doet me verdriet te lezen dat je je nu voelt uitgesloten, maar ook dit gevoel is herkenbaar. Immers gaf jij een half leven het beste van jezelf in je vrije tijd, onbezoldigd en puur om God, het goede, te doen. In tijden van crisis kunnen mensen ons verrassen. We krijgen vaak steun uit onverwachte hoek, en mensen waarvan we verwachten die ons steunen laten het soms afweten. Knap dat je de moed hebt om met je nieuwe ik opnieuw in de kerk te verschijnen, andere mensen te ontmoeten, te voelen dat ze je graag zien. Focus op het goede in je leven: de nieuwe kans die je hebt gekregen, de nieuwe mensen die je pad kruisen, het Hogere dat je blijft steunen. Het is barmhartigheid en warmhartigheid. En met een warm hart kunnen we zoveel aan lieve Rita, hoe kwetsbaar we fysiek ook zijn. Jouw leven is nog niet gestopt, het heeft een andere wending gekregen. Maar ik ben er zeker van dat jij ook deze wending zinvol kan maken, zoals je dat nu reeds probeert te doen. Ik wens je heel veel sterkte en moed. PS Weet dat je niet altijd sterk en moedig hoeft te zijn. Soms zijn we als mens nu eenmaal zwak en breekbaar. Durf deze gevoelens uit te spreken en op zo'n momenten verbinding te maken met de ander en met God. Je breekbaarheid tonen is juist heel sterk en je zal zien: je wordt altijd gehoord. Warmhartige groeten Mary
-
-
-
Louise
Geld
Dag Mary Deze middag fietste ik in het dorpscentrum en opeens viel mijn oog op een portefeuille. Ik stond voor het rode licht, en hij lag daar temidden van de straat op een kruispunt. Ik nam hem en stak hem in mijn zak. Van zodra ik verder fietste, voelde ik heel duidelijk wat ik moest doen: de portefeuille naar het politiekantoor brengen. Toen ik thuiskwam, keek ik eerst in de portefeuille. Er stak geld in, aardig wat contant geld, en ook kaarten: bankkaarten, kaarten van het ziekenhuis en een paspoort. Ik fietste naar het politiekantoor en fantaseerde over wat ik met het geld kon doen - ik ben een alleenstaande moeder. Toen ik bij het kantoor aankwam, zag ik dat er alleen op afspraak gewerkt werd. Ik belde aan. Geen gehoor. De briefjes branden in mijn handtas. Ik stond op de winkelstraat. Ik belde op het belletje 'bel hier als u een afspraak hebt'. De agent nam op. 'Deponeer maar in de brievenbus', zei hij. Toen twijfelde ik weer, heel even. Want misschien zou de nieuwe vinder alle biljetten er gewoon uit halen. Toen stopte ik hem maar snel in de bus, voor ik zou gaan twijfelen. En het voelde goed!
-
Mary
Antwoord
Dag Louise Allereerst: wat knap dat je hebt gekozen om het goede te doen! Veel mensen zouden in jouw plaats het cash geld er uit halen, zeker in deze tijden waarin we een recessie naderen, én jij nog eens alleenstaand bent. Je mag jezelf een pluim geven. 'Wie goed doet, goed ontmoet', wordt weleens gezegd. Ik geloof hier stellig in. Het voelt niet alleen juist en goed om het goede te doen, je wordt er ook voor beloond. Die beloning is natuurlijk geen reden om voor het goede te kiezen, maar wel een aangename bonus. Er is een verhaal dat gaat over twee wolven. De ene wolf heet Kwaad en kent allerlei gevoelens als wrok, afgunst, woede, hebzucht... Deze wolf leeft in ieder mens. De andere wolf heet Goed en staat voor vreugde, hoop, liefde, compassie, vriendelijkheid... Ook deze wolf leeft in elke mens. Welke wolf wint er? Degene die jij het meeste voedt. Blijf het goede voeden, je voelt vanbinnen wat het goede is. Goed voelt licht, juist, waar, warm, liefdevol. En wees maar zeker dat jij iemand heel erg gelukkig hebt gemaakt. Want diegene die zijn portefeuille kwijt was, heeft ervaren dat er heel wat eerlijke mensen zijn. Deze ervaring brengt hoop, naastenliefde, respect voor de vinder. En zo geven we het goede door.
-
-
-
Carina
Te biecht
Lieve Mary Ik moet iets bekennen: ik ben niet gedoopt. Maakt dat van mij een onchristelijk persoon? Wat is de waarde van een sacrament in deze tijden?
-
Mary
Antwoord
Lieve jij Wat kunnen de tijden veranderen, en gelukkig maar. Waar het doopsel vroeger een vaststaand sacrament was, zijn vele gelovigen vandaag zoekend. Zij beleven hun geloof op een persoonlijke manier en willen zich niet 'vastpinnen' in één geloof. Het echte doopsel zit in ons hart. Het is daar dat we geloven. Daar kan geen enkele formaliteit tegenop. Geloof belijden en 'goed' doen is veel belangrijker dan een papier waarop staat dat je gelovig bent. Want geloven, dat doe je. Met je hart. En ziel.
-
-