Blog

Stories of Mary

26
april

Oh, maar ik ben niet gelovig hoor!

Lisette is een zestiger die ontwijkend antwoordt als ik haar vertel wat mijn beroep is. Toch komen we tot een boeiend gesprek. Ze ontdekt dat ze geloviger is dan ze zelf denkt. What's in a name...?

23
maart

De eerste auto's in het straatbeeld

Het verkeer is voor vele mensen één van de grootste stressoren in de hedendaagse samenleving. Flitsende autostrades met vaststaand verkeer. Er was een tijd dat dat anders was, vertelt Petronella.

12
maart

De zestiende eeuw

Wannes is 95. Op zijn kamer ligt een bundeltje papieren. Hij wil me alles vertellen. We keren terug naar de vorige eeuw, en veel verder. In zijn ogen zie ik leven. Verdriet. En veel familietrots.

7
nov

Klapstoeltjes

Waar is de tijd dat mensen na de dagelijkse verplichtingen buiten gingen zitten, met hun klapstoeltje, voor de gevel. Keuvelen met de andere mensen in de straat. De kracht van de gemeenschap.

15
okt

Het geheime ingrediënt

Tekenfilms bevatten vaak een heerlijke moraal. Mijn zoon is fan van Kung Fu Panda. Vandaag keek ik een keertje mee. Naast de Chinese krijgskunst bleef vooral het geheime ingrediënt hangen.

2
okt

De laatste strohalm

Ze noemde het een strohalm. Het bidden tot Maria. Een laatste poging om greep te krijgen op de werkelijkheid. Mijn ongelovige oma bleek geloviger dan ze zelf dacht.

14
sept

De kracht op je schouders

Van oudsher wordt melding gemaakt van engelen. Wat moeten we ons daar in hemelsnaam bij voorstellen? Wonen engelen in de hemel, hebben zij vleugels? Zijn zij het product van onze fantasie?

31
aug

Nostalgie

Nieuwe spullen zijn mooi. Clean. Kraaknet. Toch houdt Mary meer van de kringwinkel en de rommelmarkt, op zoek naar verloren schatten die iets oproepen. Een gevoel, een stuk geschiedenis... Nostalgie.

15
aug

Mijn twee Maria's

Mijn beide grootmoeders dragen de naam Maria, net als vele patiënten op de afdeling geriatrie. De modenaam van een generatie. Toch konden mijn oma's niet meer verschillend zijn!

27
juli

De kapel

Bij een kapel denken we aan een christelijk bijgebouw met een kruis erop. Ik denk bij een kapel aan een kleine bescheiden plaats langs de kant van de weg waar je tot rust kan komen.

21
juli

Wat is geloven?

Moderne spiritualiteit. What's in a name? Van zodra je geloof benoemt, gaat er iets verloren.

20
juli

De wildplasser

Tik tak tik tak. De klok tikt in de zorgsector, niet alleen overdag maar ook 's nachts.

19
juli

Vliegeren

Maria is honderdendrie. Maria wordt een stokje. Er zijn dagen waarop het niet meer hoeft. Dagen waarop ze weg wil vliegeren.

13
juli

Toen de zon voor het laatst onderging

Een leraar zei ooit: ‘Er is één zekerheid in het leven, en dat is dat we ooit sterven.’ De eerste keer dat een patiënt stierf, zat ik naast haar. Gegrepen, onzeker en alleen.

12
juli

Superman flost

Elke eerste keer is bijzonder. De eerste patiënt die ik opvolgde in het ziekenhuis, voelde zich een echte superman. Tot hij een ongeluk kreeg en de wereld op zijn kop stond.

15
juli

De keukenbalans

Waar de vrouwen van vroegere generaties vaak thuisbleven voor de kinderen en het huishouden, vervult de moderne vrouw tal van rollen. Zo veel rollen dat haar leven vaak niet in balans is.

12
juli

Slagroomtaartjes

Als spiritueel zorgverlener ga ik op kamerbezoek, zo ook op de afdeling geriatrie. Yvonne schuilde toen ze kind was zes maanden in een kelder. Haar moeder hield haar zoet met slagroomtaartjes.